Baritz Laura nővérGazdaságKetegKETEG PodcastTársadalomtudomány

Jóléti állam vagy Közjó 1. – Teremtésvédelem, klímavédelem, fenntarthatóság

Teremtésvédelem, klímavédelem, fenntarthatóság

Jóléti állam vagy Közjó 1. – Teremtésvédelem, klímavédelem, fenntarthatóság

Az Új Egyenlőség magazin és a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban Alapítvány (KETEG) ebben az évben ötrészes pódiumbeszélgetés-sorozatot szervez „Jóléti állam vagy Közjó” címmel. A Corvinus, a Debreceni, a Miskolci, a Pécsi és a Soproni Egyetemen szervezett közéleti beszélgetéseken Baritz Sarolta Laura Domonkos-rendi nővér, közgazdász és Pogátsa Zoltán közgazdász, szociológus beszélgetnek a két gazdasági, társadalmi modellről, vendégeik pedig egy-egy szakmai kérdésről.

A Corvinus Egyetemen rendezett első eseményt óriási érdeklődés övezte, ami jól szemlélteti, hogy egyre többen ismerik fel a különböző világnézetű emberek közötti párbeszéd fontosságát. A pódiumbeszélgetés résztvevői Szilas Roland egyetemi docens moderálásával nem csupán tudományáguk kérdéseit, hanem a társadalmi folyamatokat is más alapállásból közelítették meg, miközben a beszélgetés során igyekeztek a közös pontokra koncentrálni. Az est vendégei Köves Alexandra ökológiai közgazdász, egyetemi docens és Nemes Csaba, a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület tagja, a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal főosztályvezetője voltak.

Gondolatok a beszélgetésből:

Laura nővér

„Az anyagi javakkal való ellátottság csak egy adott pontig feladata az államnak, nagyon fontos koncentrálnia az immateriális tényezőkre is, mint az oktatás, az egészségügy, a vallási élet vagy kultúra. Egyszóval mindarra, ami az ember kiteljesedését teszi lehetővé… Nagyon sok egyezés van a közjómodell és a jólétiállam- (azaz a skandináv) modell között. A különbség ezen modellek erkölcsi és etikai hátterében van, hiszen a közjómodell filozófiai háttere inkább egy katolikus érték-erényetika, míg a skandináv modell mögött inkább lutheránus filozófiai háttér áll.”

Pogátsa Zoltán

„A kapitalista társadalmakban verseny van, ám a startvonalnál nem vagyunk egy sorban: van, aki sokkal hátrébb, van, aki sokkal előrébb van, attól függően, hogy milyen családba születtünk, milyen a genetikánk, hogyan szocializálódtunk, milyen neműek vagy nemzetiségűek vagyunk, vidéken vagy városban élünk. Sok ilyen tényező van. Mindezek alapján viszont nem fair, hogy valaki előnyösebb helyzetben versenyezzen, mint mások. Az államnak vagy a közösségnek az a feladata, hogy a hátrányosabb helyzetben lévőknek is lehetővé tegye az érvényesülést.”

Köves Alexandra

„Nem lenne szabad kívülről beszélnünk az egyén és a struktúra kérdéséről, hiszen benne vagyunk, érintettek vagyunk. Csak akkor tudunk beszélni fenntarthatóságról vagy akár klímavédelemről, ha nem helyezkedünk a kérdésen kívülre. Az ember és a struktúra nem különíthető el.”

Nemes Csaba

„Szeressük az alkotást és az alkotót! Őrizzük meg, amit kaptunk – erre hívott minket Isten. És legyünk munkatársai a teremtésben. Illetve legyünk irgalmasak: irgalmasnak lenni addig lehet, amíg az ember keze elér. Egy vezetőnek, államfőnek pedig messzebb ér el a keze, de mindenkinek megvan a személyes felelőssége.”

Forrás: https://ujegyenloseg.hu/joleti-allam-vagy-kozjo-1-teremtesvedelem-klimavedelem-fenntarthatosag

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare