Baritz Laura nővérKeteg

Jóléti állam vagy közjó? – Párbeszéd a fenntarthatóságról, gazdaságról, társadalmi kérdésekről

Párbeszéd a fenntarthatóságról

Jóléti állam vagy közjó? – Párbeszéd a fenntarthatóságról, gazdaságról, társadalmi kérdésekről

E témákról az Új Egyenlőség online magazin és a KETEG Oikonomia Kutató Intézet Alapítvány szervezésében nyilvános beszélgetéssorozat kezdődik március 7-én Baritz Sarolta Laura OP közgazdász, a KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) képzés egyik alapítója és Pogátsa Zoltán közgazdász, a szociális jóléti állam, a „skandináv modell” hazai vezető képviselője részvételével.

Az alábbiakban a rendezvény beharangozóját olvashatják.

– A most induló rendezvénysorozat fókuszában a Magyarország és Európa előtt álló kihívások szerepelnek, amelyekre a válaszokat különféle gazdasági modellek tükrében keresik. Honnan ered a témáról szóló nyilvános párbeszéd ötlete?

– Fiatal munkatársaimban fogalmazódott meg az igény, hogy szakmai beszélgetéseket folytassunk elismert közgazdászokkal, akikkel vita helyett párbeszédet tudnánk folytatni, mert jó lenne az árokásás, a sárdobálás helyett megtapasztalni a dialógus, a közös megoldáskeresés folyamatát. Ennek jegyében 2022 októberében meghívtuk Pogátsa Zoltán közgazdászt, a szociális jóléti állam, a skandináv gazdasági modell hazai vezető képviselőjét egy szakmai beszélgetésre a Corvinus Egyetemre. Olyan jól sikerült ez a kezdet, hogy 2023-ra már beszélgetéssorozatot szerveztünk – közösen.

– A közös pontok keresése mellett mi a célja ennek a rendezvénysorozatnak, s melyek a fő témák?

– Fontos cél, hogy megmutassuk, lehetséges a párbeszéd, ami egyben együttműködést is jelent eltérő értékrendű emberek és szervezetek között is, amennyiben a jót, az értéket, az életet, vagyis a fenntarthatóságot szeretnénk megvalósítani. Ez egyébként jellegzetesen keresztény álláspont, gondoljunk csak Szent II. János Pál pápa vagy XVI. Benedek pápa törekvéseire: mindketten a párbeszéd élharcosai voltak. A tavaly októberi beszélgetésünk Pogátsa Zoltánnal a Corvinus Egyetemen kifejezetten ebben a mederben folyt, megtaláltuk a közös pontokat, értékeket a kettőnk gazdasági-társadalmi nézetrendszerében (skandináv jólléti modell és a közjó modell – a szerk.), s ezen fellelkesedve a KETEG Alapítvány és az Új Egyenlőség online magazin közös erőfeszítésével megszerveztük a Lehetséges a párbeszéd című sorozatot.

Öt alkalmat tartunk a Corvinuson, illetve vidéki egyetemeken és  öt témát beszélünk át: fenntarthatóság, oktatás, pénzügyek, szociológia, egészségügy. A témákhoz szakértőket kértünk fel mind az Új Egyenlőség, mind a KETEG oldaláról. Az ő párbeszédük alapján lenne kívánatos közös nevezőket találni az embereket aktuálisan érintő témákban.

– A sorozat első állomásán, március 7-én a környezetvédelemről, a fenntarthatóságról és a teremtésvédelemről lesz szó. Ezen az alkalmon ki leszek a szakértők?

– A fenntarthatóság témájában az Új Egyenlőség részéről Köves Alexandrát, a Corvinus Egyetem munkatársát, környezetvédelmi szakértőt hívtuk meg, a KETEG-től pedig Zlinszky Jánost, a téma neves szakértőjét, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Víztudományi Karának egyetemi docensét.

– Kiket várnak a beszélgetéssorozat hallgatóságának körébe?

– Mindazokat, akik vágynak a békére, egyetértésre, harmóniára a veszekedés, az erőszak, egymás lenyomása helyett.

Szerző: Körössy László / Fotó (archív): Lambert Attila

Forrás: https://www.magyarkurir.hu/hirek/joleti-allam-vagy-kozjo-parbeszed-fenntarthatosagrol-gazdasagrol-tarsadalmi-kerdesekrol

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare