GazdaságKeteg

AZ EMBER ELSŐDLEGES HAJLAMA A JÓRA VALÓ – INTERJÚ AZ EURÓPAI POLGÁR DÍJJAL KITÜNTETETT BARITZ LAURA OP NŐVÉRREL

AE6A9500

AZ EMBER ELSŐDLEGES HAJLAMA A JÓRA VALÓ – INTERJÚ AZ EURÓPAI POLGÁR DÍJJAL KITÜNTETETT BARITZ LAURA OP NŐVÉRREL

Ünnepélyes keretek között átadták az Európai Polgár díjat Baritz Sarolta Laura domonkos rendi szerzetes nővérnek az emberközpontú gazdaságért, a közösség szolgálatában, a jövő nemzedékéért végzett kiemelkedő szakmai tevékenységéért 2021. október 22-én. E komoly elismerést jelentő díjat 2008-ban alapította az Európai Parlament kivételes tevékenység, a polgárok közötti közös megértés, integráció vagy az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglalt közös értékeken alapuló programok kialakításának elismeréséért.

A laudációk előtt Lővei Andrea, az Európai Parlament Kapcsolattartó Irodájának vezetője köszöntötte a vendégeket, majd kiemelte Baritz Laura OP doktori disszertációjának egy részletét, amely az ember jóra való hajlamát igazolja. Matematikai alapon kapott megvilágítást az a tétel, hogy az az ember, akinek a belső motivációja erős, vagyis nem a pénz, a hatalom és a siker motiválja, képes megváltoztatni a struktúrát. Az ember belső motivációja a jóra hajlik, a nem anyagiasság felé, az erényesség felé.

Tóth József, az ÉrMe Hálózat Alapítvány kuratóriumi elnöke és a KETEG Oikonómia Kutató Intézet Alapítvány kuratóriumi tagja méltatta Baritz Laura OP a képviselt értékek melletti kitartó, elkötelezett munkáját, amellyel számos egyetemi, gazdasági szakembert tudott maga mellé állítani. Elmesélte, hogyan kezdték el közös munkájukat 20 évvel ezelőtt egy új gazdasági paradigma kidolgozása céljából, a haszonelvű gazdaságpolitika mellett egy alternatív gazdasági modell és gyakorlat megteremtése érdekében. Laura nővér számára keresztény világnézete mellett közgazdász diplomája, és a szabadpiaci folyamatokkal átitatott versenyalapú gazdaságban szerzett gyakorlati tudása és tapasztalata adták az alapot.

A díjat Hölvényi György, az Európai Parlament kereszténydemokrata képviselője adta át, aki személyes hangvételű köszöntőjében elmesélte, milyen szempontok alapján határozta el, hogy Laura nővért javasolja a díj megítélésére. Megállapította, hogy Európának, Magyarországnak, nagy szüksége van az egyházias emberek nézőpontjára, az emberközpontú világlátásra, amely nélkül semminek sincs értelme. A teremtettségből végigvezetett logika egyrészt nagyon izgalmas, másrészt alapvetően fontos.

Baritz Laura OP kifejezte boldogságát, hogy az Európai Parlament is elismerte tevékenységét és az emberközpontú gazdaság megvalósítására való törekvését, hiszen ezzel kinyilvánította annak értékei iránti elköteleződését. Munkájának támogatásért köszönetet mondott domonkos szerzetesi közösségnek, és valamennyi szakembernek, munkatársának, aki a KETEG küldetésének megvalósítását előmozdította. A legvégső szó jogán megköszönte Jézus Krisztusnak, mint a KETEG képzés igazi és végső főnökének és szervezőjének.

A díjátadó után megkerestük Laura nővért egy személyes interjú céljából.

Kedves Laura nővér! Sok szeretettel gratulálunk az európai szintű elismeréshez!
Megítélésem szerint ezt a díjat nem én egyszemélyben kaptam, hanem egy tágabb közösség érdemelte ki: mindenki, aki a KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) képzés és küldetés résztvevői, a tanárok, munkatársak, az intézmények, a KETEG Alapítvány, a Sapientia Főiskola, a Corvinus Egyetem és természetesen annak vezetői, hiszen támogatják a képzést. Legkedvesebb tételem, hogy az ember elsődleges hajlama a jóra való és nagyon boldog vagyok, hogy egész Európa úgy gondolja, hogy fontos ez a törekvés.

Elképzelhető, hogy sokan először találkoznak ezzel a mozaikszóval: KETEG? Mit jelent ez a kifejezés?
A KETEG egy meghökkentő szóösszetétel: Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban, és egy olyan meghökkentő gazdasági szemléletet hirdet misszióval és oktatással, amelyben az ember rá tud döbbenni arra, hogy ez az a fajta gazdasági szemlélet, amelyet érdemes űzni. Arról van szó gyakorlatilag, hogy a profit és a pénz helyett az embert tesszük a gazdasági élet központjába, vagy az ember az alapja és célja a gazdaságnak, illetve a gazdaság egy szolgáló szféra, amely az ember boldogságát szolgálja.

Olyan fogalmakat és tartalmakat kapcsolunk össze, amelyek a hétköznapi életben sokak számára összeegyeztethetlennek tűnnek: pénz és etika, üzlet és erkölcs, jóság és profit, méltóság és gazdaság. Ha megnézzük az Európai Unió Chartájának fejezetcímeit, akkor ott láthatjuk azokat az értékeket, amelyek az Egyház társadalmi tanításának is alapelvei: méltóság, szabadság, egyenlőség, szolidaritás, szubszidiaritás elve, igazságosság.

Ilyen és ehhez hasonló fogalmakkal ismertetjük meg a hallgatókat képzéseink során, de ennél jóval szélesebb körben. Vannak teológiai, filozófiai, antropológiai, társadalomtudományi tárgyak, és vannak a gazdasági tárgyak. Mindezeket el tudjuk mondani egy félórás előadásban, vagy egy konferencián is, el tudjuk mondani szimpóziumon, de leginkább elmondjuk a Sapientia Főiskolán egy kétéves, négyféléves posztgraduális képzési programban. Mindezt elmondjuk a Corvinus Egyetemen mind alapfokon, mind mesterfokon, tehát BA és MA szinten is vannak emberközpontú gazdaság órák. Elmondjuk úgy is, hogy az etikus, emberközpontú és a fenntartható fejlődésről szóló külföldön már elérhető könyveket megjelentetjük magyar nyelven. Jelen pillanatban a Corvinus Egyetemen elérhető ez a képzés és nagyon reméljük, hogy a közeljövőben sikerül elindítani a szabadegyetemet. Ezenkívül munkálkodunk azon, hogy szabadegyetemet szervezzünk és műhelyt tartsunk ebben a szemléletben. Hosszabb távú terveink között szerepel online oktatás indítása. A Sapientiás posztgraduális képzést meghirdetjük a következő évben is.

Milyen visszajelzést adtak a képzés korábbi hallgatói? Megváltozott az életük a képzésen szerzett ismeretek által?
Mindenkitől azt a visszajelzést kaptuk, hogy a szemléletük változott. Előfordult, hogy valaki elhagyott egy korrupt munkahelyet és inkább keresni kezdett másikat, de van olyan, aki ott maradt a munkahelyén és ott próbál erkölcsi, etikai alapokon dolgozni. Mindenképpen a szemlélet az, ami megváltozott. Nagyon jó tapasztalataink vannak, az alumni hallgatók összetartanak, egy közösség alakult ki közöttük és az alapítványban is volt hallgatók dolgoznak.

Kiknek ajánlod a képzést? Hány éves kortól lehet „elkezdeni”?
14 éves kortól lehet már ezzel foglalkozni, van középiskolás programunk is. Sőt, középiskolás tanárok számára is szervezünk egy akkreditált továbbképzést. Egész fiatalon lehet érdeklődni, a közgazdász hallgatók is nagy érdeklődést mutatnak, az egyetemisták is nyitottak a paradigmaváltásra. Elmondhatjuk, hogy leginkább a gazdasági szféra területéről érdeklődnek, azok az emberek, akik nem megelégedettek a mostani munkakörülményekkel, gazdasági szemlélettel; ők érdeklődnek intenzíven.

Szeretettel gratulálunk Laura nővérnek, Isten áldását kérjük munkájára!

Baritz Laura OP szerzetes, közgazdász, adjunktus, a Sapientia SZHF főiskola tanára, a Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (KETEG) szakirányú továbbképzés szakfelelőse, a Corvinus Egyetem oktatója.

A Magyar Kurír beszámolója a díjátadóról

A Bonum TV híradása

A Margaret Blog beszámolója

Fotó: Merényi Zita

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare