Keteg

Európának szüksége van az emberközpontú világnézetre

270a3f82545949b89da2006b966bc02c

Európának szüksége van az emberközpontú világnézetre

Az ember elsődleges hajlama a jóra való törekvés – mondta Baritz Sarolta Laura nővér, az Európai Polgár díj egyik idei kitüntetettje. Hölvényi György, a KDNP EP-képviselője a pénteki díjátadón arról beszélt, bár az Európai Unió éppen a Laura nővér által képviselt és oktatott emberközpontú gazdaság megvalósításáért jött létre, ma jól látni Európa-szerte ennek a nehézségeit.

Baritz Sarolta Laura nővér, a több mint egy évtizede működő Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban (Keteg) képzés megálmodója és alapítója kapta az egyik idei Európai Polgár díjat.

Európának, Magyarországnak szüksége van Laura nővérre, arra a nézőpontra, arra a világnézetre, amelyet ő képvisel

– e szavakkal méltatta a díjazottat Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője a budai Európa Pontban tartott ünnepségen. A képviselő kifejtette, az Európai Unió azért jött létre, hogy emberközpontú gazdaságot és társadalmat valósítson meg, noha ma jól látszanak ennek a nehézségei. 

– Az unióban ma olyan a helyzet, hogy nehéz a teremtettségről beszélni – mutatott rá Hölvényi György. Mint hangsúlyozta, a Keteg képzés éppen azért nagyon fontos, mert olyan ismeretekhez, világlátáshoz segített hozzá sokakat, amely az ember teremtettségéből fakad. Ez pedig Laura nővér nélkül szerinte nem valósulhatott volna meg.

Tóth József, az ÉrMe Hálózat Alapítvány kuratóriumi elnöke méltatásában arról beszélt, hogy a jóra törekvő ember, az erkölcsös ember jó gazdaságot is fog felépíteni. A Keteg Oikonómia Kutatóintézet Alapítvány kuratóriumi tagja szerint erről szól a képzés, amelyről Laura nővérrel húsz évvel ezelőtt beszéltek először. Mint mondta, Baritz Sarolta Laura azért is lehet hiteles képviselője ennek a világnézetnek, mert a rendbe történő belépése előtt közgazdászként aktív részese volt a hazánkban zajló szabadpiaci folyamatoknak egy nagyvállalat munkatársaként.

– Az ember elsődleges hajlama a jóra való törekvés – jelentette ki Baritz Sarolta Laura nővér a díj átvételekor. A szerzetes sokaknak köszönetet mondott, de első helyen a domonkos nővéreket, rendtársait említette, mert köztük „tanulta meg” ezt a nézetet, hiszen a rendben ez „természetes gondolat” a mindennapokban. 

Az Európai Parlamenttől kapott díjról Laura nővér úgy beszélt, hogy azt nem ő, hanem ők kapták: ebbe beleértve a Keteg oktatóit, a képzést működtető alapítványt, valamint az annak helyet adó Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolát és a Budapesti Corvinus Egyetemet. 

Laura nővér kifejtette, az Európai Unió alapjogi chartája olyan fejezetekből, illetve elvekből áll (többek között méltóság, szabadság, szolidaritás), amelyeket az emberközpontú gazdaságról szóló Keteg képzés is a magáénak vall és képvisel.

Forrás: https://magyarnemzet.hu/belfold/2021/10/europanak-szuksege-van-az-emberkozpontu-vilagnezetre

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare