Baritz Laura nővérGazdaság

Domonkos apáca és balos közgazdász építene hidat az árkok fölé, hogy értsük végre egymást

Laura

Domonkos apáca és balos közgazdász építene hidat az árkok fölé, hogy értsük végre egymást

A szekértáborok közötti párbeszéd hiánya égető, most egy reményteljes kezdeményezést üdvözölhetünk.

„Lehetséges a párbeszéd!” – üzeni a szekértáborok és véleménybuborékok világának két köztiszteletben álló személy, egyikük jobbról, másikuk balról. S hogy ne csak üzenet maradjon mindez, a közeljövőben be is bizonyítják egy rendezvénysorozat keretében. A mindenképp embert próbáló feladatra két olyan közgazdász vállalkozott, akik meglehetősen más alapállásból közelítik nem csak tudományáguk kérdéseit, de a társadalmi folyamatokat is. 

Baritz Sarolta Laura domonkos szerzetes, aki korábban óriásvállalat munkatársa volt, munkahelyi kötelezettségeit teljesítve beutazta a világot. Miután Jézusnak adta az életét, új közgazdasági iskolát alapított, amely a keresztény társadalmi tanítást és etikai megfontolásokat képviseli a közgazdaságtan területén. Társalapítója a KETEG (Keresztény Társadalmi Elvek a Gazdaságban) képzésnek. E szemlélet fókuszában a közjó és az emberközpontú gazdasági modell áll.

Állandó beszélgetőtársa (a szervezők szándékosan nem a vitapartner kifejezést használják) Pogátsa Zoltán közgazdász lesz, aki az Új Egyenlőség online társadalomelméleti magazin alapító-főszerkesztője. Pogátsa a skandináv gazdasági modell hazai úttörőjeként ismert, célja pedig a szociális jóléti állam megteremtése. E modell szintén az embert helyezi a középpontba, összhangban a fenntartható gazdasággal. 

A programsorozat célja a közös megoldáskeresés is

– éppen olyan időszakban, amikor a (magyar) társadalmat számos külső sokkhatás éri, ám mindenki a saját narratívájának megfelelő válaszkísérletet tekinti csak elfogadhatónak. Az egyes beszélgetésekre az ország legnagyobb egyetemein kerül sor, éppen azért, hogy a jó példát (és a megtermékenyítő gondolatokat) a jövő értelmiségének adják át, egyszersmind be is vonva a fiatalokat a gondolkodás és megoldáskeresés folyamatába. 

Az állandó beszélgetőtársak mellett (akik minden helyszínen boncolgatják majd a jóléti társadalom és a közjó aspektusait) minden alkalommal érkeznek meghívott vendégek is, akik saját szakterületükön keresik a közös nevezőt. Ennek keretében terítékre kerül az egészségügy és oktatás mellett a fenntarthatóság és teremtésvédelem, a pénzügyek és a szociológia területe is. 

Tavaly októberben a Corvinus egyetemen folytattunk nyilvános eszmecserét a skandináv jóléti modell és a közjó-modell mibenlétéről, s több közös pontot is találtunk, tárja fel az eseménysorozat előzményeit a Mandinernek Baritz Sarolta Laura. Mint mondja, sok visszajelzést kaptak arról, hogy a beszélgetés stílusa és folyamata jó példa volt eltérő értékrendű emberek érdemi párbeszédére a közös pontok feltárása érdekében, ezért döntöttek a folytatás mellett. 

Az első felvonásra március 7-én 18 órától kerül sor a Budapesti Corvinus Egyetemen, ahol a beszélgetőpartnerek azt vizsgálják meg, milyen válaszok lehetségesek Magyarország számára a fenntarthatóság terén. 

Forrás: https://mandiner.hu/belfold/2023/02/domonkos-apaca-es-balos-kozgazdasz-epitene-hidat-az-arkok-fole-hogy-ertsuk-vegre-egymast

Szóljon hozzá!

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Select the fields to be shown. Others will be hidden. Drag and drop to rearrange the order.
 • Image
 • SKU
 • Rating
 • Price
 • Stock
 • Availability
 • Add to cart
 • Description
 • Content
 • Weight
 • Dimensions
 • Additional information
Click outside to hide the comparison bar
Compare